Våga utmana dig själv genom att lämna din komfortzon

Det är många av oss som drömmer om att ha det där spännande, rika, utmanande och omväxlande livet. Dock brukar det allt som oftast bli att man är fast i trista vardagsrutiner. Vi stänger in oss själva i en slags komfortbubbla och våra drömmar de bleknar bort. Men, det måste inte vara så! Det är ju så att ingen har någonsin förverkligat sina drömmar genom att bara hålla sig till allt som känns bekvämt, tryggt och ofarligt. För att man ska lyckas komma någonstans i livet så gäller det atgt våga utmana sig själv, testa på det okända och ta lite risker ibland – och framför allt ge oss ut ur vår komfortzon.

Här är ett par saker som händer så snart du vågar ta dig ut på okänd mark.

Vad händer när du lämnar din bekväma plats i livet?

Det händer en massa grejer så snart du vågar dig på att testa saker du inte gjort förr. Bland annat kommer du att växa som människa. Det eftersom att det är ju så att det finns inga genvägar  till att nå sina mål och drömmar. Det är bara genom att ifrågasätta och utmana oss själva och vår bekvämlighet, och vågar prova på nya saker, som vi kan få verkliga resultat.

När vi testar nya saker är det som om vår hjärna vaknar till liv. Det gör att du  lär dig nya saker, du lär dig att anpassa dig efter nya miljöer, nya krav och nya människor.

En annan sak som kommer att hända är att du upptäcker att du gillar att utmana dig själv. Nya saker är alltid obekväma och svåra, till att börja med. Det kanske känns omöjligt, men det är inte det. Så fort du tagit dig över alla små trösklar, så är du en bit på väg och då kommer du att känna av en tillfredsställelse över detta.

Fler saker som händer

Ofta är det ju så att vår egen hjärna, den hittar gärna på ursäkter av olika slag varför man inte ska göra si eller så eller varför man inte ska testa vissa saker. Vågar du utmana dig själv så kommer du inse att dina rädslor är påhittade. Egentligen är du inte rädd för någonting. Det är du själv som låter din hjärna skapa rädslor och hinder. Vi tror att vi inte kan, orkar och vågar göra si eller så. Men med lite ansträngning går det att lära hjärnan att tänka om och tänka rätt. Och kontrollera den.

Att leva ett inrutat liv med samma rutiner är inte så kul. Genom att utmana dig själv kommer du att känna av spänning och förväntan, något som kanske sakans i det trista liv du annars lever. 

En annan bra sak som händer är att du kommer lära dig så mycket mer om dig själv och då både om dina styrkor och svagheter. Att ifrågasätta sig själv kan vara svårt och jobbigt och därför är det många som inte gör det. Men om du gör det, så kommer du lära dig en massa bra saker om dig själv. Varje liten ny insikt om dig själv blir till en viktig del i ditt livspussel. Så fort vi vågar ifrågasätta oss själva, våra tankar och vanor, attityder och värderingar så lär vi oss något nytt om oss själva. 

Genom att våga utmana dig själv, ifrågasätta dig själv och så vidare så kommer du även att få ett bättre självförtroende. Så länge du bara sitter i din egen lilla komfortbubbla så kommer du vara rädd, du kommer tro att du inte klarar det och du får därmed dåligt självförtroende innan du ens testat om du kan! Men när du lyckas med något så får ditt självförtroende en rejäl skjuts!

Att tvinga dig själv att göra saker som du tror att du inte vågar, kan, får eller borde göra skapar en helt annan känsla av tillfredsställelse än när du låter gamla fördomar, rädslor och tveksamheter begränsa dig.

Så, för att du ska nå dina mål, så är det som så att du måste våga utsätta dig för obehag och utmana din egen bekvämlighet. Ser du till att hela tiden regelbundet ta dig ut från din egen komfortzon, så kommer du snabbt att märka att känslan av glädje och tillfredsställelse som det innebär att du tar dig an nya saker överskrider den osäkerhet och obehagskänsla som uppstår då och då. 

Lite oro och nervositet är ändå helt ok att känna, det är bra för att vi ska kkunna anstränga oss. Rädsla och oro är ett tecken på att vi uppgiften på allvar. Och desto bättre känner vi oss när vi klarat av det!

28 Oct 2020