Förändringen som tar Kari till toppen

By February 12, 2017 Uncategorized No Comments

kariI början av 2012 bjöd företaget John Deere in Fredrik Sträng för att föreläsa om teambuilding. Bland åhörarna satt Kari Hästö, ovetandes om att Fredriks ord skulle förändra hans liv.
Några år tidigare hade Kari lyckats sluta röka men hans osunda levande med lite för mycket av det goda, stillasittande arbete och utebliven träning fick honom att känna sig konstant trött.

Gick du i tankarna om att göra någon typ av förändring i ditt liv innan föreläsningen?
- Nej, inte direkt. Men jag var less på att vakna upp trött varje dag. Att efter 9 timmars sömn på helgen fortfarande vara trött. Men hade jag inte gått på den här föreläsningen så hade nog ingen förändring gjorts. Fredrik inspirerade mig till att förändra en hel del i mitt liv, säger Kari med stolthet i rösten.

Kari fascinerades över allt Fredrik fått se och uppleva och hans mod till att våga utmana sig själv. Kari som vid den tiden närmade sig 40 år började ifrågasatta vad det var han hade gjort med sitt liv.
Vad hade han fått uppleva? Detta blev startskottet för Kari som en tid därefter besteg Kilimanjaro.

Efter föreläsningen satte du målet att bestiga Kilimanjaro vilket du också gjorde, hur såg tiden fram till den dagen ut för dig?
- Det blev mycket vandring och när snön smält blev det många och långa cykelturer. Jag gick ner från 106kg till 96kg på två månader, säger Kari.

Kari bemästrade även sin höjdrädsla genom att möta den varje dag, lite i taget. Först genom att gå ut på balkongen, sedan att ta sig an klätterväggarna för att avslutningsvis hamna på toppen av Kilimanjaro.
- Rädslor sitter endast i huvudet, man ska se dem i vitögat, säger Kari med bestämt röst.

Vi vet alla hur svårt det kan vara att hålla igång motivationen men enligt Kari underlättar det att ha uppsatta mål. Eventuellt ett mål med en prislapp.
- Jag var tvungen att hålla igång träningen annars skulle det vara som att slänga pengarna i sjön. I övrigt hade jag sällan svaga dagar, jag var som besatt. Psyket kunde tryta lite när man var sjuk men när jag tänkte på vad det var jag snart skulle få uppleva så kom jag snabbt på banan igen.

Du var med och sprang loppet 2015 och säger att du log genom hela loppet, att du blev peppad av adrenalinkicken. Hur känner du för i år?
- Det ska bara bli kul även om man vet att det kommer kännas och göra lite ont. Jag minns att andningsfiltret gjorde andningen väldigt tung men när jag kom i mål var min första tanke Jag måste göra bättre ifrån mig nästa gång, säger Kari med entusiastisk röst.

Nästa gång Everest Challenge går av stapeln är den 11:e mars i Flottsbrobacken och Kari kommer givetvis vara på plats, och det är också det enda loppet som Kari ställer upp i.
- Jag är med i det här loppet eftersom att det är en udda utmaning och en häftig och unik upplevelse. Det är en wow-känsla som går genom kroppen under hela loppet. Det är häftigt vad kroppen klarar av, säger han och uppmanar andra till att vara med på sin egen ambitionsnivå.

Vad kan du säga till dem som går i tankarna om att förändra något i sitt liv men känner att det är omöjligt?
- Inget är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid att lösa.

Vi på Everest Challenge tackar Kari för att han ställde upp på denna intervju och önskar han ett stort lycka till!

kari2