EVEREST CHALLENGE

10 sätt att övervinna utmaningar i livet

18 Apr 2023

Livet är fullt av upp- och nedgångar. En dag kanske du känner att du har klart allt. Sedan, med ett ögonblicks varsel, har du kastats en kurvboll. Du är inte ensam om dessa känslor. Alla måste möta sina egna utmaningar. Att lära sig att övervinna utmaningar hjälper dig att hålla dig centrerad och förbli lugn under press.

Alla har sina egna preferenser för hur man ska möta en utmaning i livet. Det finns dock några bra tips och tricks att följa när det blir tufft. 

1. Gör en plan

Även om du inte vet vad som kommer att hända i framtiden, kan du alltid planera i förväg. Titta på mönstren i ditt liv och se vilka utmaningar du har kämpat med. Bedöm de optimala resultaten och gör en plan för hur du kan uppnå dem.

Om du arbetar någonstans och kan förutse de typer av utmaningar du kan möta, då kan du planera framåt. Det är samma sak för elever i skolan. Om en utmaning är tidshantering, då kan du lära dig och planera för kalenderhantering, till exempel.

2. Vet att du inte är ensam

Varje person i den här världen har sina låga punkter. Vissa kan hantera eller till och med dölja det bättre än andra. Men sanningen är att vad du än går igenom så finns det andra som har varit med om det också. Du är inte ensam. Försök att nå ut till din gemenskap och ditt nätverk. Tala om dina känslor och uttryck dina bekymmer i alla sammanhang i ditt liv.

3. Be om hjälp

Du är inte ensam, så du kan få hjälp. Det finns ingen anledning att skämmas för att be om hjälp. Oavsett om du väljer att förlita dig på en älskad, en främling, en mentor eller en vän, finns det människor som vill hjälpa dig att lyckas.

4. Känn dina känslor

Genom att maskera dina känslor kommer de inte att försvinna. Snarare blir känslor fångad energi och kan till och med få negativa hälsokonsekvenser när de ignoreras. Ta dig tid att känna vad du känner. Detta kan komma i form av meditation. Eller, om du hellre föredrar att skriva ner vad du känner, kan skrivandet vara en terapeutisk och välgörande upplevelse.

När du känner och delar dina känslor kanske du också kan se din situation i ett nytt ljus. Den här övningen kan leda till att du kommer på nya lösningar och övervinner alla utmaningar som finns.

5. Acceptera support

Att be om hjälp är bara en sida av myntet. På andra sidan av myntet måste du vara öppen och villig att ta emot stöd. Människor som kommer till din hjälp bryr sig verkligen om dig. Var öppen för att ta emot hjälp när du behöver den.

6. Hjälp andra

Det gamla ordspråket lyder: "Vad du ger är vad du får." Om du har varit med om en situation eller har råd till någon du känner som går igenom en tuff tid, se till att hjälpa till! Att hjälpa andra gynnar inte bara dem, utan det kan också hjälpa dig att känna dig lyckligare själv.

7. Tänk stort

Det kan vara lätt att låta sig tänka litet på grund av rädslan för att misslyckas, eller till och med rädslan för att fatta ett beslut. Men för att åstadkomma stora saker i livet måste du vara öppen för att ta risker. Med vilka utmaningar som helst, tänk och dröm alltid stort. På så sätt kommer du att uppnå mer än du någonsin kunnat föreställa dig. Försök att inte låta dina tankar komma i din egen väg.

8. Positivt tankesätt

Det du tror blir din verklighet. Träna ditt sinne att tänka positivt. Detta kommer att ta både tid och övning. Det börjar med mental medvetenhet. Du kan träna medvetenhet genom mindfulness-tekniker och meditation. När du blir bra på att erkänna dina tankar och låta dem passera kan du stoppa negativa tankar i deras spår.

9. Ge inte upp

När en utmaning dyker upp, oavsett om det är ett stort prov i skolan eller ett kommande löplopp, ge inte upp! Uthållighet är en enorm nyckel för att övervinna utmaningar. Att ge upp innebär att du varken kommer att övervinna utmaningen eller lära dig av den. Ta dig igenom utmaningar genom att be om stöd, känna dina känslor och göra en plan för att ta dig igenom det.

10. Arbeta smart, inte hårt

I allmänhet finns det mer än ett sätt att få något gjort. Men det finns alltid bara ett optimalt sätt eller bästa sättet att göra det på. För att arbeta smartare snarare än hårdare, börja med att arbeta baklänges. Beskriv och definiera ditt mål. Planera sedan processen för hur du kommer dit. Utför research för att se hur andra som har kommit före dig har gjort det. Räkna med dina egna färdigheter och idéer för hur du kan göra det bättre. Håll dig sedan till din väg och sätt igång!

Satsa på en bucket list

7 Sep 2022

Har du en bucket list? Om inte, så kanske det är dags att skriva en och börja checka av den. En bucket list är helt enkelt en lista på saker du känner du skulle vilja göra eller se, innan du dör. 

Vad du har på din lista, det är högst personligt. Men det kan vara att besöka alla sju kontinenter, besöka alla länder i hela världen, hoppa fallskärm och så vidare. 

Bra tips för dig som ska campa

15 Nov 2020

Är det så att du ska ut och campa? Den bästa tiden är ju så klart vår och sommar, men om du vill ha lite mer utmaning så är det klart att du kan campa även nu, i november. Oavsett så behöver du ha med dig en del saker. Vädret avgör vad du behöver i klädväg och hur tjock sovsäck det ska vara och så vidare. Våra tips här är väl främst för de årstider då det är vanligt att campa. Vill du vintercampa så är det bra att söka efter information om det.

Vad ska du packa med?

Om du ska campa ute i naturen så behöver du så klart ett tält. Välj ett utifrån hur många som ska sova i det samt även klimatet där du ska tälta och hur lätt det är att resa och fälla tältet. Det är även bra att ha en sovsäck som passar i förhållande till väderlek och övrig utrustning som underlag och klädsel. Sedan, ett liggunderlag är även det bra, att ha under sovsäcken, då det blir bra mycket bekvämare. Ha även med lampor och lyktor i packningen. Ha med både sådana du kan hänga upp och pannlampor eller ficklampor. Se även till att ha med köksredskap, stormkök och så klart mat. En mobil är bra att ha med också, för att ha kontakt med omvärlden, eller för att läsa i denna casinoguide om du är sugen på lära dig mer om spel. Smart är även att ha med solkräm, myggmedel, första hjälpen-kit och självklart kläder anpassade efter väderleken.

Var ska du slå upp tältet?

Det är viktigt att ha koll på regler kring hur och var du får campa. Allemansrätten finns i Sverige men även på flera andra ställen. Den gör att du har rätt att campa i skog och mark, men inte hur som helt ändå, så ha koll på vad som är ok och inte. När du ska slå upp tältet, välj ett platt område utan stora rötter, stenar eller andra ojämnheter att slå upp tältet på. Det är skönare att sova då, än att ha massa saker som sticker dig i ryggen. 

Sedan går det så klart att även campa på en campingplats. Där finns det ju en mängd bra bekvämligheter som inte finns i skogen. Det hela beror på hur van du är och om du har med dig barnen eller inte och vad ni föredrar helt enkelt.

Planera din camping

Innan du beger dig ut för att campa, så är det bra att göra en god planering hemma. Dels över vad du ska packa ner, vad du ska ha med dig och var du ska campa. Det är smart att vara väl förberedd, särskilt om du ska tälta ute i skogen, helt själv. På nätet finns det mer tips kring hur du ska tänka runt detta med att campa på olika sätt och olika platser. Det är bra att ha koll på allt innan du beger dig ut, så att du kan vara förberedd på allt som händer och sker.

Våga utmana dig själv genom att lämna din komfortzon

28 Oct 2020

Det är många av oss som drömmer om att ha det där spännande, rika, utmanande och omväxlande livet. Dock brukar det allt som oftast bli att man är fast i trista vardagsrutiner. Vi stänger in oss själva i en slags komfortbubbla och våra drömmar de bleknar bort. Men, det måste inte vara så! Det är ju så att ingen har någonsin förverkligat sina drömmar genom att bara hålla sig till allt som känns bekvämt, tryggt och ofarligt. För att man ska lyckas komma någonstans i livet så gäller det atgt våga utmana sig själv, testa på det okända och ta lite risker ibland – och framför allt ge oss ut ur vår komfortzon.

Här är ett par saker som händer så snart du vågar ta dig ut på okänd mark.

Vad händer när du lämnar din bekväma plats i livet?

Det händer en massa grejer så snart du vågar dig på att testa saker du inte gjort förr. Bland annat kommer du att växa som människa. Det eftersom att det är ju så att det finns inga genvägar  till att nå sina mål och drömmar. Det är bara genom att ifrågasätta och utmana oss själva och vår bekvämlighet, och vågar prova på nya saker, som vi kan få verkliga resultat.

När vi testar nya saker är det som om vår hjärna vaknar till liv. Det gör att du  lär dig nya saker, du lär dig att anpassa dig efter nya miljöer, nya krav och nya människor.

En annan sak som kommer att hända är att du upptäcker att du gillar att utmana dig själv. Nya saker är alltid obekväma och svåra, till att börja med. Det kanske känns omöjligt, men det är inte det. Så fort du tagit dig över alla små trösklar, så är du en bit på väg och då kommer du att känna av en tillfredsställelse över detta.

Fler saker som händer

Ofta är det ju så att vår egen hjärna, den hittar gärna på ursäkter av olika slag varför man inte ska göra si eller så eller varför man inte ska testa vissa saker. Vågar du utmana dig själv så kommer du inse att dina rädslor är påhittade. Egentligen är du inte rädd för någonting. Det är du själv som låter din hjärna skapa rädslor och hinder. Vi tror att vi inte kan, orkar och vågar göra si eller så. Men med lite ansträngning går det att lära hjärnan att tänka om och tänka rätt. Och kontrollera den.

Att leva ett inrutat liv med samma rutiner är inte så kul. Genom att utmana dig själv kommer du att känna av spänning och förväntan, något som kanske sakans i det trista liv du annars lever. 

En annan bra sak som händer är att du kommer lära dig så mycket mer om dig själv och då både om dina styrkor och svagheter. Att ifrågasätta sig själv kan vara svårt och jobbigt och därför är det många som inte gör det. Men om du gör det, så kommer du lära dig en massa bra saker om dig själv. Varje liten ny insikt om dig själv blir till en viktig del i ditt livspussel. Så fort vi vågar ifrågasätta oss själva, våra tankar och vanor, attityder och värderingar så lär vi oss något nytt om oss själva. 

Genom att våga utmana dig själv, ifrågasätta dig själv och så vidare så kommer du även att få ett bättre självförtroende. Så länge du bara sitter i din egen lilla komfortbubbla så kommer du vara rädd, du kommer tro att du inte klarar det och du får därmed dåligt självförtroende innan du ens testat om du kan! Men när du lyckas med något så får ditt självförtroende en rejäl skjuts!

Att tvinga dig själv att göra saker som du tror att du inte vågar, kan, får eller borde göra skapar en helt annan känsla av tillfredsställelse än när du låter gamla fördomar, rädslor och tveksamheter begränsa dig.

Så, för att du ska nå dina mål, så är det som så att du måste våga utsätta dig för obehag och utmana din egen bekvämlighet. Ser du till att hela tiden regelbundet ta dig ut från din egen komfortzon, så kommer du snabbt att märka att känslan av glädje och tillfredsställelse som det innebär att du tar dig an nya saker överskrider den osäkerhet och obehagskänsla som uppstår då och då. 

Lite oro och nervositet är ändå helt ok att känna, det är bra för att vi ska kkunna anstränga oss. Rädsla och oro är ett tecken på att vi uppgiften på allvar. Och desto bättre känner vi oss när vi klarat av det!

Börja klättra

19 Mar 2020

Egentligen är det så att man börjar inte klättra, utan man slutar...Grejen är ju att de allra flesta av oss har som barn klättrar i träd, på klippor, på möbler och så vidare. Sedan när man blir äldre så slutar man med allt sånt. Men en del, de hittar tillbaka till klättringen. 

För att lära sig klättra kan man göra på flera sätt. Det kan vara smart att gå en kurs i klättring. Det finns kurser både inomhus och utomhus. Se till så att det är en kurs som har en instruktör som är auktoriserad av Svenska Klätterförbundet.

Det roliga med klättring är att det är en bred sport. Det omfattar allt från att klättra inomhus på någon meters höjd till att klättra uppför 8000 meterstoppar med en massa avancerad utrustning. 

Saker att göra när du har tråkigt

1 Nov 2019

Ibland är det ju så att man sitter hemma och är alldeles sjukt uttråkad. Du kanske inte har nåt att göra, eller svårt att komma på något att hitta på?

Här är ett gäng saker du kan göra när du har tråkigt:

Öva på att stå på händer.

Skriv ner några roliga rader på lappar och vik ihop. Dra en lapp och skriv ner vad som står på den i ett sms. Öppna din kontaktlista, räkna till 10 medan du scrollar genom kontakterna i listan … Den person du stannar på måste du skicka meddelandet till.

Skriv kryptiska meddelanden med bara emojis och skicka till dina vänner för att se om de förstår vad du menar.

Skicka Snapchats till dina vänner där du gör knasiga grimaser.

Skriv en lista på saker du alltid velat göra men inte riktigt vågat. Sätt upp på väggen och bocka av allt eftersom du klarar av dina utmaningar.

NETFLIX!!!

Skriv en bok!

Skriv en lista över alla dina bra egenskaper och allt du gillar hos dig själv!

Lägg pärlplattor med kreativa motiv. 

Ta selfies.

Baka cupcakes med Pop Rocks i. 

Spela gamla tv-spel.

Roliga utmaningar att göra med vänner

29 Aug 2019

Utmaningar kan vara stora och de kan vara små. Det finns idag en massa olika challenges på nätet som är virala som kanske kan falla er i smaken. Sedan går det så klart att även hitta på olika utmaningar på egen hand som ni kan göra tillsammans. Det är inte ett måste att göra de dära utmaningarna som alla andra gör. Kanske ni kommer på något eget som sedan sprids vidare till andra?

Packa sin vandringsryggsäck

14 Apr 2019

Att packa en vandringsryggsäck är inte så svårt, egentligen. Det finns ett par saker att tänka på så att du gör det lättare samt att du får en välbalanserad ryggsäck.

En bra packad ryggsäck kännetecknas av följande:

  • Vara välbalanserad och vilar mot dina höfter
  • Ingenting inuti ska kunna flyttas omkring
  • Stabil, upplevas som en del av din överkropp

Det kan vara en god idé att testpacka hemma, innan du ska ge dig ut. Det gör att du lättare kan se att du har allt du behöver så att du inte missat något. Det är även en god idé att ha en packlista att gå efter. 

 

Varför vill man klättra i berg?

24 Feb 2019

Det är en fråga jag fått många gånger, och varje gång svarar jag "för att det är där!" Det jag menar med det är att jag ser berget som en person som utmanar mig. Som talar till mitt inre och försöker få mig att inte våga klättra, och då måste jag ju upp. så enkelt är det. Sen finns det ju andra aspekter också. Det är en otrolig känsla att stå längst upp, man känner sig levande. Lite som en del när de väljer att spela live casino istället för att lägga en patiens. fast den liknelsen kanske inte är så bra egentligen.

Man kan ju dö

Att bestiga Mount Everest är naturligtvis ganska farligt. Det går inte ett år utan att någon mister livet på berget och det ligger fortfarande kvar över 200 kroppar efter folk som inte klarat sig. Hur makabert det än låter så använder vi som klättrar dem som markörer för att veta hur långt vi har nått, men samtidigt bemöter vi dem med respekt. De är ju ändå klättrare som inte kommit ned igen, vilket är tragiskt. Skulle jag få välja var jag vill dö så är det nog på berget, och att man lämnar mig där. Jag vet att många av de som har klättrande i blodet tänker precis likadant. Ända sedan Sir Edmund Hillary först besteg berget så har alla som någon gång klättrat där velat komma tillbaka. Det är som en drog, fast en bra sådan om du frågar mig. Och jag blir inte ledsen om jag blir kvar. 

Rätt utrustning för fjällvandringen

4 Feb 2019

När man ske bege sig ut på en vandring är det bra att ha med sig rätt saker. Det kan skilja sig en del åt i vad man behöver packa med sig, beroende på var man ska vandra. Är det så att du ska vandra i fjällen, så tänkte jag ge dig ett par bra packningstips vad du bör ha med dig på denna tur! En sak om är viktig, köper du nya vandringskängor, gör det i god tid så att du hinner gå in dem ordentligt innan turen. Annars lär du drabbas av skoskav! En del saker kanske inte behöver köpas, du kanske har vänner du kan låna av. Som tält, sovsäck med mera.

Bra packning att ha med

Det är bra att ha en rejäl ryggsäck, som är 60-80 liter beroende på möjligheten att fästa utrustning utanpå säcken. Se även till att ha ett regnskydd för ryggsäcken samt packpåsar. Ha även med dig karta, kompass och ett vattentätt kartfodral. Du bör också ha ett bra tält, liggunderlag, sittunderlag, sovsäck, kudde, pannlampa med extra batterier, tältlycka.

Kläder som är bra att ha med/på sig:

  • Underställströja (lång ärm)
  • Underställströja (kort ärm)
  • Långkalsonger
  • Underkläder (trosor, sport-bh, kalsonger)
  • Ullsockor (tunna + mellantjocka)
  • Vandringsbyxor
  • Varm tröja (fleece eller ull)
  • Luftig skjorta (i ett funktionsmaterial)
  • Mössa och/eller buff
  • Vindtäta handskar
  • Regnjacka
  • Regnbyxa
  • Kängor
  • Vattentät packpåse för underkläder

Det är även bra att med så att du kan laga och äta mat. Bra är att ha ett friluftskök, bränsle, kåsa/mugg, bestick, vattenflaska, liten visp, tång till kastrull, diskmedel, frystorkad mat, kaffe/te, salt och peppar, energigodis samt en skräppåse. 

Ha även med saker för hygien och sjukvård. Samt solskydd och myggmedel. 

Övrigt att ha med:

  • Myggnät/mygghatt
  • Kniv
  • Kikare
  • Plånbok (Svenska turistföreningen, STF:s stugor och fjällstationer tar kort)
  • Mobiltelefon
  • Vattentät packpåse för elektronik
  • Solglasögon
  • Reparationskit: Nål, tråd, silvertejp, multiverktyg, ståltråd, tunt snöre (som också kan användas som tvättlina), laglappar till tält och om du har uppblåsbart liggunderlag
    Penna, anteckningsblock och en spännande bok